ETUSIVU       TAPAHTUMAT       KOULUTUS        HALLITUS        TULOKSET        GALLERIA        JÄSENET       YHTEYS       HISTORIA

PÅ SVENSKA     SUOMEKSI

HISTORIA

Saksanpaimenkoiraliitto Pietarsaaren seudun alaosasto perustettiin jo vuonna 1976. Saksanpaimenkoiria oli ennen tätä koulutettu Kennelliiton palveuskoirajaoston puitteissa, mutta haluttiin vähitellen omaa kenttää ja myös sellainen paikka missä pystyttiin olemaan vähän syrjässä. Paikka löytyi noin 10 km Pietarsaaren keskustasta Östensö nimisestä kylästä. Kesällä 1976 ostettiin noin hehtaarin kokoinen pelto paikalliselta maanviljelijältä.

Aluetta ei kuitenkaan uskallettu ostaa SPL:n nimeen, koska SPL ry oli ja on tähän päivään asti ollut yksi ainoa liitto, kotipaikkana Helsinki. Aitoon pohjalaiseen tyyliin luottamus eteläsuomalaisiin oli sen verran heikko että alueen omistajaksi rekisteröitiin 15 silloista saksanpaimenkoiraharrastajaa. Alussa tämä olikin oiva ratkaisu ja toiminta oli alkuvuosina vilkasta. Kovin paljon ei kuitenkaan osallistuttu liiton tapahtumiin, näyttelyihin tai kokeisiin, vaan lähinnä tottelevaisuuskoulutusta kotitarpeisiin kuului ohjelmaan.

 

 

 

 

Talvisin vetoharrastus tuli enemmän ja enemmän mukaan kuvaan. Botniaveto Merenkurkun jäillä oli näina aikoina suuri talvinen tapahtuma ja tähän osallistuikin monta valjakkoa Pietarsaaren alaosastosta vuosittain. Koska saksanpaimenkoira ei kuitenkaan vetokoirana ole ehkä ihan paras mahdollinen, siirtyi osa perustajista vähitellen muihin koirarotuihin, lähinnä huskeihin ja alaosaston toiminta oli muutama vuosi täysin kuollutta. 80 luvun puolessa välin yritettiin taas elvyttää toimintaa. Välillä alaosasto siirsi silloin koulutusta takaisin kaupungille, osaksi siitä syystä että omistusoikeus ”omalle” kentälle oli uusille harrastajille outoa.

90-luvun loppupuolella tämä vanha omistuoikeusjuttu vihdoin saatiin korjattua niin että SPL tosiaan omisti itse koko kentän. Silloin ostettiin myös lisämaita joten tällä hetkellä alaosaston omistuksessa on melkein 5 ha maata ja erinomainen koulutuskenttä. Näin ollen Pietarsaaren alaosastolla on tänään erinomaiset puitteet koirien kouluttamiseen.

 

 

 

 

 

2014 SPL Pietarsaarenseutu - Jakobstadsnejden